fbpx Skip to content
Onze partner bij asbestvervuiling: asbest-expert.be
Onze partner voor zonnepanelen & groene energie: vhn-solar.be

Kelderdichting met VHN Renovaties

Bij VHN Renovaties beseffen we het belang van een waterdichte kelder voor structurele integriteit en vochtpreventie. Ons ervaren team staat klaar voor oplossingen tegen lekkages en hoogwaardige kelderdichting, waardoor uw woning beschermd wordt en de waarde toeneemt.

Vraag gratis offerte aan
Wat is kelderdichting?

Kelderdichting is een waterdichte coating die op vochtige keldermuren wordt aangebracht om de kelder te beschermen tegen vochtproblemen, zoals salpeter op stenen muren. Het wordt vaak toegepast bij renovaties of na aanzienlijke vochtproblemen. Het is cruciaal om de oorzaken van vocht te achterhalen en te overwegen dat eenvoudige pleisterwerken niet altijd afdoende zijn, vooral bij herhaalde overstromingen. Voor een onberispelijke uitvoering is het raadzaam om een gespecialiseerd bedrijf in vochtbehandeling in te schakelen, omdat waterdichtingswerken nauwkeurig moeten worden uitgevoerd om vochtinfiltratie te voorkomen.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan!

Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan en bescherm uw woning tegen vochtproblemen. Ons deskundige team staat klaar om de oorzaken te identificeren en effectieve oplossingen te bieden. Voorkom schade aan uw huis en ontvang vandaag nog professioneel advies.

Vraag gratis vochtdiagnose aan

Hoe gaan we aan de slag?

1. Vochtdiagnose

Het is van groot belang om elke vochtbehandeling te starten met een grondige vochtdiagnose. Neem gerust contact met ons op voor een kosteloze diagnose van uw huis. Dit is essentieel om te bepalen of het aanbrengen van een bekledingslaag voor uw kelder de juiste oplossing is.

2. Voorbereiding van de muur

Voorafgaand aan de behandeling dienen de muren van een vochtige kelder zorgvuldig te worden ontdaan en gereinigd. Om een effectieve bekleding aan te brengen, is het belangrijk dat de muur schoon is en vrij van verf of pleister.

3. De vloer voorbereiden

In veel gevallen is het noodzakelijk om de kelder te bekleden als reactie op capillaire opstijging. Dit betekent dat er openingen moeten worden gemaakt aan de basis van de muur en op vloerniveau, zodat de verbinding tussen muur en vloer behandeld kan worden en er een capillaire onderbreking ontstaat.

4. De pleisterlaag

Bij de bekleding wordt eerst een hechtlaag, ook wel bekend als de pleisterlaag, aangebracht. Deze pleisterlaag bestaat uit twee lagen en moet voldoende dik zijn om de waterdruk te weerstaan.

5. De overgang muur/vloer

De overgang tussen muur en vloer wordt eveneens behandeld met een waterdicht gootstuk om een volledige afdichting te verzekeren en de wand te beschermen tegen vochtinfiltratie.

6. Verbouwing van de kelder

Na het aanbrengen van de bekledingspleister kan deze worden afgewerkt met speciale verf of een afwerkingspleister. Indien haalbaar, is het raadzaam scheidingswanden te installeren om een luchtruimte te creëren, kabels te verbergen en schade aan de bekleding door snijden of boren te voorkomen.

Diagnose van een vochtige kelder

In het geval van een sterk vochtige kelder met waterinfiltratie, kan het noodzakelijk zijn om afvoerkanalen aan de onderkant van de muur te installeren. Deze kanalen dienen om kwelwater op te vangen en om te leiden, een onvermijdelijke oplossing wanneer er geen andere opties zijn om kwel in een kelder te verminderen.

In alle gevallen is vakmanschap van essentieel belang bij kelderbekleding, omdat het moet kunnen omgaan met de waterdruk en een perfecte afdichting moet garanderen.

Vraag uw gratis diagnose aan

Wanneer moet een bekleding worden uitgevoerd?

Vaak overwegen onze klanten kelderbekleding, zelfs wanneer dit niet strikt noodzakelijk is. Het is belangrijk te realiseren dat voor de behandeling van vocht in kelders niet altijd een bekleding vereist is; het is echter wel nuttig in bepaalde zeer specifieke situaties, waaronder bijvoorbeeld de volgende twee situaties:

Water sijpelt de kelder in

Het aanbrengen van kelderbekleding is vaak noodzakelijk wanneer er sprake is van binnendringend water. Als je kelder regelmatig overstroomt of ernstige problemen heeft met waterinfiltratie, is het van groot belang om een specialist in te schakelen op het gebied van binnendringend water.

Vocht in een ingegraven kelder

Problemen met vocht in kelders of ingegraven ruimtes zijn niet ongewoon, gezien ze vaak als donker en vochtig bekend staan. Een teveel aan vocht in een kelder kan echter zorgwekkend worden, vooral bij renovaties of bij zeer hoge vochtigheidsniveaus. Voordat je overweegt om de kelder te bekleden, is het cruciaal om de omvang van het vochtprobleem te beoordelen. Bij lichte vochtigheid of condensatie is ventilatie wellicht een overweging waard, voordat je overgaat tot meer ingrijpende oplossingen. Bij aanzienlijke vochtproblemen komt het bekleden van de kelder natuurlijk ter sprake.

Er kunnen uiteraard meerdere oorzaken zijn. Het is van cruciaal belang om de oorzaak van lekkage te achterhalen. Als het water via de bovenkant van de muur binnendringt, kan dit wijzen op problemen met de gevel, scheuren of drainage. In zulke gevallen is een perimeterdrainage wellicht effectiever dan kelderbekleding. Herstel van de gevel, renovatie van goten of behandeling van kelders kan ook nodig zijn.

Een vaak over het hoofd geziene oorzaak is lekkage van leidingen, wat bijdraagt aan vochtproblemen in de kelder. Regelmatige inspectie van loodgieters- en afvoersystemen is dus essentieel.

Vraag uw gratis diagnose aan